Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  BMW och företaget bakom

  BMW och företaget bakom

  Det populära bilmärket BMW står för Bayerische Motoren Werke AG. Detta är ett tyskt företag som tillverkar både bilar och motorcyklar. Företagets huvudkontor, som även idag innefattar ett museum, kallas för ”Vierzylinder” som översatt till svenska står för ”fyrcylindern”. Byggnaden ser ut som, precis som namnet, fyra sammankopplade cylindrar, med BMW:s logga uppe på toppen.

  Den 7 mars, 1916, grundades ett företag vid namn Bayerischen Flugzeug-Werke, förkortat BFW, som kom att bli starten till företaget BMW. Företaget var till en början uppdelat mellan BFW samt ett företag vid namn Rapp-Motorenwerke, detta en tysk flygmotorfabrik grundad utav Karl Rapp. Först år 1917 bytte företaget namn och blev BMW. Utöver Karl Rapp har även en man vid namn Franz Josef Popp spelat en stor roll i företagets historia. Popp tog över ansvaret när Karl Rapp på grund utav sjukdom var tvungen att dra sig tillbaka. Även Camillo Castiglioni, en österrikisk affärsman, var en utav storägarna till företaget och satsade mängder av pengar på BMW under de första åren.

  Började med fly

  Till en början tillverkade BMW mestadels flygmotorer, men efter det första världskriget påbörjades tillverkningen utav motorcyklar och några år senare även tillverkning utav personbilar. År 1928 var året då biltillverkningen satte fart ordentligt. Man köpte då en bilfabrik i staden Eisenach. En utav de första bilarna som BMW tillverkade i den nya fabriken var den så kallade BMW 3/15 PS, även kallad ”Dixi”. Under andra världskriget fokuserade BMW mestadels på att tillsammans med staten bygga flygmotorer, och bil- och motorcykeltillverkningen saktades ned.

  Kvalitet och lyx

  Företaget har sedan 1960-talet växt sig större och större, och nått stora framgångar världen över, med nya fabriker och ökad produktion. BMW sägs idag ha mycket god kvalitet samt bra pris på sina bilar och konkurrerar på samma nivå som bland annat Mercedes, Volvo och Audi. En utav BMWs visioner är att skapa fordon präglade av mod och nytänkande. De vill ta lyxklassen till nästa nivå och på så sätt skapa framtidens historia. Utöver lyxiga cabrioleter tillverkar företaget allt ifrån snygga personbilar, smarta el-bilar och tuffa racer-bilar. I framtiden påstår sig företaget kunna tillverka självkörande bilar med helautomatiserad körning som gör att man som ”chaufför” kan luta sig tillbaka och kommunicera med sin bil via blick-, röst- och geststyrning. BMW:s storsäljare är den så kallade 3-serien.

  Till denna serie tillhör ett flertal, relativt kompakta personbilar, med olika utformning och storlek. Några utav seriens mest populära och mest köpta bilar är bland annat BMW E21 eller den nyare BMW F30. Den dyraste, samt snabbaste och starkaste varianten i BMW:s 3-serie är bilen BMW M3. BMW har genom tiderna sponsrat mängder utav olika sporttävlingar och event. Bland annat så är BMW huvudsponsor för Asics Stockholm Marathon. Dem har också sponsrat OS i London år 2012 och diverse skolor i Detroit, USA, för att skolorna ska kunna undervisa sina elever i miljöteknik och hållbara transporter.  BMW marknadsför sig även via museet, som finns i koppling till huvudkontoret. Museet visar företagets utveckling från första början till nutid, och lockar varje år tusentals besökare.