Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  BMW och historian bakom den

  BMW och historian bakom den

  BMW är ett tyskt företag som tillverkar motorcyklar och bilar med företagets huvudkontor beläget i München som ligger i södra Tyskland. Förutom att tillverka bilar och motorcyklar så är de aktiva i flera olika motorsporter där många bilar från just BMW är med i tävlingarna. Ett exempel är i formel 1 där majoriteten av alla bilar som tävlar är BMW Sauber. Att BMW är ett stort företag när det kommer till att tillverka bilar och motorcyklar har nog många koll på men det var inte alltid så utan företaget har fått kämpa för att komma dit de är idag.

  Historian bakom BMW är långt och stäcker sig tillbaka ända till 1916 men hur började egentligen allt och hur utvecklades företaget? Allt började året 1916 när företaget Bayerischen Flugzeug-Werke (BFW) grundades. BMW var då delat mellan två företag vilket var BFW och företaget Rapp-Motorenwerke men året efter BFW grundades så bytte Rapp-Motorenwerke namn till Bayerischen Motoren-Werke istället vilket är förkortningen till BMW. Under första världskriget tillverkade de även flygmotorer vilket de sedan inte fick tillåtelse till att göra då det ansågs vara krigsberedskap.

  Under kriget hade de haft stora beställningar med just flygmotorer så när det blev förbjudet så började det givetvis gå sämre före BMW.  När 20-talet kom var det viktigt att komma på en ny ide så de började tillverka motorcyklar och några år senare började de också med att tillverka bilar. De hade lyckats och försäljningen började gå bra men bara för att det går bra så är det ingen ide att ta det lugnt. Istället för att ta det lugnt försätta de istället fundera på vad nästa ide för företaget skulle kunna vara. På 30-talet hade de utvecklat motorer och ett fokus på att bilen skulle vara snygg började märkas av. Sen kom andra världskriget och företaget började åter igen att tillverka flygmotorer. Att de va delaktiga i kriget uppskattades förstås inte alls vilket resulterade till att fabrikerna började bombas.

  Efter kriget

  När kriget var över så hade BMW egentligen inget val, ville de vara ett framgångsrikt företag så fick de börja om på nytt. På 50-talet lanserade dem flera nya modeller men försäljningen gick inte bra vilket förstås gjorde att det inte såg så bra ut ekonomiskt för BMW. Företaget var då nära på att gå med på att säljas tills företagaren Herbert Quandt satte stopp för det. När 60-talet kom prövade dem igen på att lansera några nya modeller och denna gång gick det betydligt bättre.

  Det är egentligen från 60-talat som företaget har fortsatt att leverera framgång efter framgång. På 70-talet lanserades 5-serien, 3-serien, 6-seriern och till slut även 7-serien vilket var en stor framgång för hela företaget. Under 70-talet började det även att gå bra för företaget internationellt vilket var en enorm framgång och framgången har bara fortsatt.  Idag anses BMW vara ett riktigt bra märke när det kommer till bilar och motorcyklar. Konkurrenterna till MBW anses främst vara Volo, Mercedes-Benz, Audi, Jaguar och Lexus som också tillverkar bra bilar.