Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  BMW

  BMW

  BMW eller Bayerische Motoren Werken Ag som det står för är en tysk bil och motorcykeltillverkare. Historien om BMW sträcker sig ända bak till 1916 då företaget grundades. BMW startades sin historia genom att tillverka flygmotorer vilket man kan se på BMWs märke som ska representera propeller i rörelse. Färgerna ska representera Bayern, vilka är blått och vitt. Under första världskriget var Tyskland en enastående industrination och BMW etablerade sig som en seriös flygmotortillverkare. Den tyska krigsmakten beställde flera flygplansmotorer och man var tvungen att bygga en helt ny fabrik i München för att hinna klara av all tillverkning.

  Från flygplan till bilar

  Efter första världskriget slut och Versailles- freden så fick Tyskland vissa restriktioner  och tyska företag. Bl.a. fick inte tyska företag tillverka flygplan då man ansåg att detta var en tysk upprustning. För att hålla företaget vid liv så började man att tillverka motorcyklar år 1923 och senare, 1928 så började man tillverka bilar. Under början på 1930 upptar tillverkningen av flygplansmotorer men fokus nu är motorcyklarna samt bilarna som bli snabbt mycket populära. I slutet av 1930talet och Nazismens frammarsch så byter BMW fokus och den Tyska staten lägger stora ordar om flygplansmotorer som ska användas i det kommande kriget. Under andra världskriget så blir BMWs fabriker sönderbombade och efter kriget är BMW knappt i produktion som mycket annat i Tyskland. Fram till 1960-talet var BMW nära att gå i konkurs men efter att direktören Herbert Quandt gick in i företaget och gjordes stora förändringar så började BMW att gå med vinst. Under 960-tal släpper BMW flera modeller som snabbt blir populära ,bl.a. BMW 1500 blir bilen på allas läppar.

  Under 1970-tal så använder man dom pengar man har tjänat till att utvecklas nya modeller och serier. Man inför 5-serien och senare även 3-serien,6-serien och till slut även 7-serien. Dessa serier bilar har byggt upp BMW till det världsomfattande bolag det är idag. Under 70-talet börjar även BMW att öppna fabriker utomlands och man blir en internationell spelare. Framgångarna fortsätter under 1980-tal och BMW börjar då blir en av världens största biltillverkare och man börjar positionera sig som ett både lyxbilsmärke men också ett bilmärke som skapar fantastiska sportbilar. Sedan tidigare deltar BMWs bilar i flera bilsporttävlingar och man vinner stora framgångar. Framgångarna fortsätter på 1990-talet och 1994 tillverkar man för första gången någonsin fler bilar än ärkerivalen Mercedes Benz. Under 1990-talet är BMW kassa stor och 1998 köper man rättigheterna till Rolls Royce som förutom rättigheterna ger också BMW en maktfaktor som en av bilvärldens seriösaste spelare.

  Idag r som många vet BMW ett bilmärke som står för elegans, styrka, säkerhet och lyx. Man tillverkar bilar i dom flesta segment, från småbilar till SUV och snabba sportbilar. Man har tom ett eget stall inom Formula 1.Serierna som man tog fram under 1970-talet finns fortfarande kvar och är stommen i BMW. Speciellt 5-serien och 7-serien har gjort att BMW idag är i topp av världens mest sålda bilar. Idag ser man BMW i samma liga som Mercedes och Audi.