Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Buick – en bil genom tiderna

  Buick - en bil genom tiderna

  General Motors äger bilmärket Buick. Här hemma i Sverige är märket mycket känt för sina snygga modeller från 50-talet. Buick började sin bilbana år 1899 i Detroit av en herre som hette David Dunbar Buick. Denna bil var extrem i modellen just för sina gigantiska fenor. År 1959 var de enorma och som plåtslagare var det ingen höjdare att rikta dessa om de blivit stukade. År 1962 testades att sätta bagageluckan som en sidhängd lucka i stället för originalmodellen, men den idén kom aldrig ut på marknaden.

  Buick Electra har döpts efter en grekisk saga om Electra som mördade sin mor, men det stoppade inte herr Buick från att namnge sin bil med detta namn år1959. David Dunbar Buick var rörmokare från början. Det var han som kom på hur man får emalj att sitta kvar i ett badkar också! Oftast har Buick V8-motorer, men i början fanns bara tvåcylindriga motorer. År 1910 såldes runt 30 000 Buick-bilar för då började de fyrcylindriga motorerna komma ut på marknaden. Buick var också den första som konstruerade toppventil-motorn. Dock fick han inte riktigt äran själv för detta, men anställdes av köparen till sitt företag och nöjde sig med en bra lön istället.

  Blev mycket rik på en annans motor

  År 1904 togs alltså Buick över av William Crapo Durant som blev mycket rik och berömd för motorn. Företaget bytte också namn till General Motors. År 1919 kom den första Buick-sexan ut och samma år kunde kunde kunderna välja mellan sexor och fyror på sina bilar. År 1931 samma år som depressionen kom den största av Buicks motorer, nämligen en rak åtta på fyra liter. Denna topp-ventilare har sålts i många år. Bilen Buick var mycket stabilt byggd och hade en god prestanda. Många olika karosstyper fanns att välja på och alla var väldigt elegant formgivna. En fröjd för ögat allihop! Grillarna såg ut som vattenfall och kromen glänste överallt på alla modeller.

  Framtiden i sikte

  År 1954 då V8-motorn kom blev Buicken riktigt modern och detta har stått sig genom åren. År 2011 på bilmässan i Shanghai visades en modell som hette Buick Envision SUV Concept upp. Det visar hur en kommande, framtida bil i Kina skulle kunna se ut inom en snar framtid. Det är en elbil av allra senaste modell. Den ska laddas i ett eluttag och det håller bilen rullande väldigt länge innan bensinf måste träda in. Den är så modern att text visas på själva vindrutan om vilken hastighet man kör i, navigation och hur mycket bränsle som förbrukas.

  Detta visas i 3D. Det finns inga backspeglar på bilen utan istället är det kameror som filmar saker bakåt. Mycket elektronik alltså. Bilen har enorma 22 tums-hjul så det är inga dåliga däck den rullar omkring på. Den har solceller på taket som effektivt fångar upp solljusets alla strålar. Inredningen är av lyxigt vitt läder. Det är helt enkelt en smaksak om man vill äga en hederlig gammal Buick eller om man vill vara högteknologisk och äga en modern modell.