Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Chevrolet

  Chevrolet

  Chevrolet är ett av de mest ikoniska och amerikanska av bilmärkena på marknaden. I amerikansk popkultur så återfinns märket i allt från musik till filmer. Don McLean sjöng om det i sin hit American pie, som senare även blev en hit för Madonna, Tom Cruise kör en Chevrolet Lumina i bilfilmen Days of thunder och till och med Transformersbilen Bumblebee blev en Chevrolet Camaro när det skulle bli storfilm av den tidigare barnserien.

  Chevrolet startade redan 1911 i USA och har därmed tillverkat bilar i väl över 100 år. De har under denna period etablerat sig som en av de stora biltillverkarna och var tidigt mycket framgångsrika. Flera av deras modeller, kanske främst från 50- och 60-talet, ses numera som klassiker som många bilfantaster drömmer om. Dessa bilar är starkt kopplade till rock- och populärkulturen från den tiden. Även i moderna tider så har de producerat tuffa sportbilar men de har även en stark ställning på den vanliga personbilsmarknaden. Det är främst i USA märket har varit stort och i Europa så har de haft en betydligt svagare ställning, men det är fortfarande möjligt att hitta till exempel en Camaro på Blocket.

  Historia

  Louis Chevrolet, som tidigare verkat som racerförare, samt William Durant, som hade en historia hos biljätten GM, bildade tillsammans med några investerare bilmärket 1911 i bilstaden Detroit. Namnet hämtades från en av grundarna och första modellen kom redan samma år. Denna hade som uttalat mål att konkurrera med T-Forden. Då Chevrolet hade en bil som var både snabbare och billig så lyckades de så väl att just denna konkurrentmodell försvann så småningom. Det dröjde inte många år från starten till dess märket blev en del av den numera största biltillverkaren GM, och de är fortfarande idag ett av deras viktigaste varumärken.

  I Europa så har Chevrolet haft en inte alltför framgångsrik saga. Under en period så skulle de bilar som Daewoo, en del av GM, tillverkade säljas som Chevrolet, men till slut så beslutade GM att enbart ett par modeller ur sortimentet skulle marknadsföras i Europa. Detta beslut togs för att de inte skulle konkurrera med andra europeiska GM-märken som till exempel Opel. I USA så drabbades GM hårt av finanskrisen 2008 och rekonstruerades under konkursskydd. Chevrolet utvecklades dock bra med nya och bättre modeller där bland annat mer bensinsnåla och alternativbränslemodeller utvecklats.

  Ikoniska modeller

  Den kanske mest kända modellen som märket producerat är nog Chevrolet Corvette. Den introducerades redan 1953 och tillverkas fortfarande. Självklart har den uppdaterats kraftigt under åren och en rad olika undermodeller har tillkommit men det är fortfarande en av de mest lätt igenkända sportbilar som producerats.

  Faktum är att Corvetten var mer eller mindre ett svar på de europeiska sportbilarna som de amerikanska militärerna kommit i kontakt med när de var i Europa. En annan av av de ikoniska modellerna som kunde ses som ett svar på en konkurrent var Camaro. Denna kom på mitten av 60-talet och skulle ge svar på tal gentemot Fords mycket framgångsrika Mustangmodell. Motormässigt så lyckades de dock inte slå den kraftigare Mustangen utan modifieringar fick i så fall göras i efterhand.