Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Elon Musk – Mannen bakom Tesla

  Elon Musk – Mannen bakom Tesla

  Elon Musk, född 28 juni 1971, är sydafrikansk entreprenör och affärsman som grundande företaget X – som sedan blev PayPal – redan 1999. Han fortsatte sedan med nya företag och grundande SpaceX och Tesla Motors 2003. Must blev mångmiljonär redan som tjugoåring när han sålde sitt start-up företag Zip2, till ett dotterbolag av Compaq. Hans offentliga figur växte sig större när han 2012 skickade upp den första kommersiella raketen till den internationella rymdstationen ISS. Och efter han byggde på sin portfölj med företag efter hans köp av SolarCity 2016 och blivit anställd som rådgivare i Trumps administration ansågs han vara en av de mest inflytelserika affärsmännen idag.

  Tesla

  Elon Musk är medgrundare, direktör, och produktarkitekt vid Tesla Motors, ett företag som är dedikerat till att producera prisvärda elektriska bilar samt olika typer av batterier och solarpaneler. Musk övervakar all produktutveckling, ingenjörsarbete och design för samtliga av företagets produkter. Fem år efter de grundades, presenterad Musk Roadster, en elektrisk sportbil som körde upp i 100 km/h på 3.7 sekunder samt möjlighet att resa nära 500 kilometer på en laddning.

  Men företaget är kantat av framgångar efter det, och med den lyckade lanseringen av Model S, företagets första Sedan-bil, som har kapacitet att köra hela 465 kilometer på en laddning. Model S blev erkänd som årets bil av tidningen Motor Trend 2013.

  I april förra året, annonserade Tesla att de hade passerat General Motors som den högst värderade bilproducenten i USA. Nyheterna gav ytterligare vind i seglet åt företaget som nu väntas utöka sin produktion samt lanserade den efterlängtade Model S.

  Tesla fortsätter lansera nya bilar

  Under november 2017 gjorde Musk också ett uttalande som satte bilindustrin i gungning. Med presentationen av den nya Tesla Semi och en ny modell av Roadster. Tesla Semi, vilket är en eldriven lastbil, kommer att börja produceras 2019 och förväntas hålla 80 mil på en laddning. The Roadster, som ska börja produceras 2020, kommer at vara den snabbaste konsumentbilen som någonsin har producerats och kommer ha möjlighet att accelerera från 0–100 på 1,9 sekunder.  Musk förklarade att syftet är att väcka så stort intresse för elbilar som möjligt, och vill att det ska kännas som att man åker i en ångdriven bil om man stannar kvar med bilar som drivs på traditionella medel som bensin.

  Problemet kantas också av problem

  Efter Musk annonserade att de siktade på att producera 5 000 nya Model 3-bilar per vecka redan i december, annonserade han senare att de sköt upp produktionen till mars, 2018. Förseningen förvånade inga ledande experter inom industrin som var väl medvetna om företagets interna problem i produktionslinjerna, men vissa väckte frågan om hur tålmodiga Teslas investerare kommer att vara om problemen ligger kvar. Kritik har även riktats mot Musk som i januari i år annonserade att som VD för företaget kommer han enbart bli betald om han når vissa milstolpar som företagstillväxt, och antal bilar producerade. Men kritiker hävdar att målen redan har nåtts och kompensationen för att nå målen är allt för höga med summor överstigande 50 miljoner dollar.