Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Ford Mustang blir till nya generationer

  Ford Mustang blir till nya generationer

  Den första generation Mustanger hade sin tid och efter den kom det nya generationer.

  Generation 2 Ford Mustang II

  Den första generation Mustang kallas ofta för den klassiska, men efter den kom många fina generationer. Först ut i ledet var Generation II som även kallades Ford Mustang II. De första i Generation II lämnade fabriken under 1974 och den största uppgraderingen från den första modellen var att de nu var lite mer av en bruksbil än mer sportig. Den gamla modellen som var mer sportig hade börjat klassas som för tung och klumpig och därför kom den nya modellen som var mer av en bruksbil för dagligt bruk. Försäljningen fick ett stort uppsving under 1974 jämfört med året innan och den nya modellen sålde dubbelt så bra. Det som de nya modellerna saknade var dock prestandan och köparna saknade även denna. Under det första året fanns till exempel inte V8 som ett tillval och det berodde till stor del på att det under den här tiden rådde en oljekris i USA. Den motor som hade flest hästkrafter hade bara 105 hk och det här tyckte köparna var för lågt. Även om modellen hade uppgraderats och gjorts lite lättare var den fortfarande också lite för tung för vad marknaden ville ha. Det här tillsammans med den sämre prestandan på motorn gjorde att köparna upplevde bilarna som lite trötta jämfört med de tidigare sportigare modellerna.

  Året efter varV8:an tillbaka och fanns ända tills Generation II slutade tillverkas. Prestandan var dock lite lägre jämfört med de tidigare modellerna och som mest var de uppe i 155 hk. Vridmomentet gjorde ändå bilen snabb och 0-100 gjorde modellerna på 9,5 sekunder. Andra generationen Mustang gick också att få med en rak 4:a som motor. Den här modellen blev det inte många tillverkade av eftersom driftsäkerheten kom att bli ett stort problem på modellen. När det kom till kaross och modell gick de att få som coupe eller sedan och en den av modellerna hade glastarga-tak. Den modell som inte fanns med i den här generationen var cabrioleten.

  Generation 3

  Näst modell som kom var generation 3 och de första rullade ut från fabriken under 1978. Modellen hade nu blivit något större, men samtidigt lättare. Det var den modellen som kallas Fox body, och den hade fått en mer modern och europeisk framtoning. Den här modellen känns ofta igen med att den typiska hästen som sitter framme på kylaren inte fanns med. Det var med den här modellen som prestandan började komma tillbaka och de 88 hk som modellerna hade 1978 kom att allt eftersom stiga och 1993 var de uppe i 235 hk.

  En stor förändring kom 1987 då Mustangen i stort bytte utseende. Det var också vid den här tidpunkten som motorn fick ett rejält uppsving och fick högre prestanda. Hela 225 hk fick den nya V8:an på 5,0 liter som sattes in. Den nya prestandan klarade även av 0-100 på 6,5 sekunder. Dessutom gick det att beställa till produkter som gjorde prestandan än bättre än den som satt i originalet.