Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Ford Mustang – en av de största klassikerna

  Ford Mustang – en av de största klassikerna

  Ford Mustang är idag en av de största klassikerna när det kommer till bilar. Den första Mustangen tillverkades redan 1964 och det var amerikanska Ford som tillverkade den första bilen i serien. Första bilen som lämnade fabriken var en vit cabriolet som hade utrustats med svart inredning. Allmänheten fick ta del av bilen, som färdigställts i mars, i New York på Världsutställningen 17 april 1964. Mustang anses vara en av de mest lyckade lanseringarna genom alla tider inom bilindustrin. Den första modellen skulle gå in under ett speciellt koncept. Bilen skulle vara fyrsitsig och lätt, det skulle bara vara två dörrar och framtoningen av bilen skulle vara sportig. Till det här skulle även priset vara överkomligt. Genom åren har det sedan kommit till en massa uppgraderingar och bilen har ändrat utseende lite. Varje omgång av modeller kallas generationer och idag är det generation fem som rullar ut genom fabriken.

  Första generationen Mustang

  Den första generationen som rullade ut genom fabriken 1964 är den som idag kallas generation ett. Modellen var baserad på den tidigare Ford-modellen Falcon. Mustangen avvek lite från det vanliga när den presenterades redan på våren och nästkommande modeller normalt sett presenterades under hösten. Officiellt är Mustangen 1965 års modell av bil, men eftersom den tillverkades redan under nästan hela 1964 har den kommit att kallas 1964½. Redan den första modellen kom i två olika modeller av motorer och det gick att välja mellan er V8 eller sexcylindrig radmotor. Tanken med Mustangen var att den skulle finnas i en modell till ett lågt pris och de billigaste hade lite utrustning för att hålla nere priset. Succén var tidigt ett faktum och det dröjde bara fyra månader innan hela 100 000 bilar av modellen hade sålts. När produktionen hade varit igång i två år hade hela en miljon fått hem en Mustang. De flesta såldes i USA, men många av bilarna exporterades runt om i världen. Det år som flest Mustanger tillverkades var 1966 då nästan 608 000 bilar tillverkades. Under slutet av 60-talet och början av 70-talet tillverkades bilar med allt starkare motor. Ford var inte sena med att spela med i ligan. De kom med en specialmodell, Boss 429, som hade hela 575 hk. Modellen var en av deras tävlingsbilar som kom ut i en gatuversion.

  Under 70-talet förändrades modellen en del och karossen blev större och bilen tyngre. Under 1971 fanns ett tillval av motorer som kallades bigblock och motorrummet anpassades efter dessa. Karossen på den nya modellen var mer kantig, men hade några negativa saker som följd. Bland annat svårigheten att man vid hög acceleration kunde få svårt att se vägen framför sig då motorhuven hamnade i vägen. Mustang var tidiga med miljötänket och redan 1971 hade det kommit en modell som kunde gå på blyfri bensin. Modellerna stod färdiga i princip samtidigt som det nya bränslet fanns tillgängligt på marknaden. Med miljötänket fick även motorerna sämre effekt. Mustangen började ses som lite stor och försäljningen började sjunka.