Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Formel 1

  Franska bilvarumärken

  Det första man tänker på när man hör Formel 1 är Världsmästaren Lewis Hamilton. Han är bara den tredje föraren att vinna 5 Formel 1-titlar sedan Formel 1-Världsmästerskap började 1950. Formelbil betyder en bil som är designad och tillverkat efter reglerna av Fédération Internationale de l’Automobile (Internationella Bilsportförbundet).

  FIA har sitt huvudkontor i Paris men har ansvar för Formel 1-tävlingar över hela jorden.Varje Formel 1-tävling kallas för Grand prix (franska för stora priset). Idag hålls det Formel 1-grand prix tävlingar i Europa, Asien, Australien, Nord- och Sydamerika, och Afrika. Varje Formel 1-evenemang är tvådelat: en kvalificerings del och själva loppet.Det är fördelat nästan alltid över en helg med kvalificeringen på lördag och loppet på söndag. Kvalificerings rundan är tredelad och bestämmer vilken startplats varje bil ska få vid själva loppet. I kontrast till andra populära motorsports varianter, har Formel 1 oregelbundna och kurviga banor i stället för en oval bana. Banan är gjort i asfalt och vissa banor används varje år.

  Löplängden reducerades till sin nuvarande längd 305 km 1989, fast med undantag för Monaco, till exempel, som har så kallad street racing där man utnyttjar stadsgator som blir avstängda som tillfällig bana. Då har man förkortad löplängd för att loppet skulle inte ska ta mer än 2 timmar.

  Premier sportbil

  Formel 1-bilar är högpresterande fordon som är konstruerade efter stränga regler för motorn och utformningen av hela bilen. Till exempel får motorn inte vara turboladdad och det finns stora begränsningar om vilka bränsleblandningar man får använda i sina bilar.  Med hastigheter på upp till 380 km/h, är en Formel 1-bil helt annorlunda än en vanlig bil.  Enligt Formel 1-reglerna måste varje stall själva tillverka sina bilar men de får köpa en motor av en annan tillverkare.  Bilarna är ensitsiga med en motor som ligger mellan föraren och de bakre hjulen. Liksom andra bilar finns det en inbyggd dator i Formel 1-bilar. Den reglerar balansen mellan fram- och bakbromsar, bland annat, och samlar data om bilens prestanda med mera. Eftersom Formel 1-bilar körs i hög hastighet är det bokstavligen livsviktigt med stränga säkerhetsbestämmelser som måste följas. Bland annat krävs det en skyddshjälm för föraren tillsammans med brandsäkra kläder. Dessutom har bilarna flera inbyggda säkerhetsfunktioner. Viktiga säkerhetsfunktioner är rullskydd och nackstöd som nu finns i vanliga bilar först utvecklade för Formel 1-bilar.  Samtidigt måste det finnas ett läkarlag på plats vid varje Formel 1-grand prix oavsett vilken land man tävlar i.

  Ett Formel 1-lag kallas för ett stall och det består av upp till 4 förare tillsammans med en lag chef, en teknisk chef, och en besättning.  Men ett stall får inte använda mer än två förare och två bilar i samma tävling. Tack vare att det är så dyrt att delta i Formel 1-tävlingar finns det bara 10 stall nu men det har funnits fler tidigare. Varje stall har sina egna färger och dräkter. Till exempel har Mercedes-Benz silver som huvudfärg tillsammans med grönt och svart. Det gör en Formel 1-tävling till ett färgrikt evenemang. Men, naturligtvis, är det loppet som är den mest spännande delen av dagen. Det är Formel 1-förare som är sportens superstjärnor och fansen känner en stor lojalitet till sina favoritförare.