Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  General Motors

  General Motors

  General Motors hade under 2017 180 000 stycken anställda. Företaget är den tredje största fordonstillverkaren i världen, bara Toyota och Volkswagen är större. Historiskt sett var dock General Motors världens största biltillverkare 77 år i rad och 2015 firade företaget med 500 miljoner tillverkade bilar sen starten. Företaget grundades i september år 1908 av William Durant tillsammans med Frederic L. Smith och huvudkontoret ligger idag i Detroit Michigan. General motors har varit framme och dominerat bilvärlden i USA under en lång tid och företaget klev in på den europeiska marknaden under 1920 talet när Vauxhall och Opel köptes av dem år 1925 respektive 1929.

  Tyvärr drabbades General Motors hårt av finanskrisen under 2008. Företaget hade sedan tidigare haft ekonomiska svårigheter och fick här ett ekonomiskt stödpaket av den amerikanska staten för att klara sig. I samband med det ekonomiska stödpaketet blev General Motors till största delen statsägt då staten tog över cirka 61% av ägandet och de bytte också namn till General Motors Company. Under 2017 lades Holden fabriken i Adelaide i Australien ned. Fabriken som också ägdes av General Motors hade under en längre period minskat personalstyrkan på grund av sparkrav och med det blev cirka 2500 anställda arbetslösa.

  General Motors i Sverige och övriga Europa

  Under 1928 öppnade General Motors en fabrik i Sverige, närmare bestämt i Hammarby Sjöstad med 1000 nöjda anställda. Fabriken låg här fram till slutet av 1970 talet då den lades ner för gott. Relationen med Sverige slutade dock inte här utan General Motors köpte även upp svenska SAAB år 2000. Men 2009 valde dock General Motors att inte satsa mer på SAAB utan sålde företaget till Spyker i januari år 2010. Många tror idag att General Motors köpte SAAB för att använda deras framgångsrika teknologi då SAAB på slutet av 90-talet var ett av de främsta inom teknologi och var på samma nivå som BMW, Audi och till exempel Mercedes. Tyvärr var SAAB inte på samma nivå som tyskarna 10 år senare.

  General Motors hade stora framgångar i Europa under 1950 talet bland annat med Opel och Vauxhall och dessa två integrerades med varandra under år 1970.

  General Motors idag

  I slutet av 2017 satsade företaget hårt på förarlösa bilar, General Motors ville med detta vara först ut på marknaden men det handlar om kvartal innan man som konsument kan köpa och köras runt i just en egen förarlös bil. Idag är Dan Ammann VD för General Motors tillsammans med Mark Reuss och Mary Barra och företaget går nu bättre än någonsin. De senaste fem åren har General Motors tagit både svåra och lätta beslut och att sälja Opel-Vauxhall i 2017, som inte hade gått bra under en längre tid, blev ett av de lättare besluten. Idag är Opel-Vauxhall ägt av Peugot.

   

  Eftersom General Motors nu har sålt av många av de mindre fabrikerna i de dyrare länderna betyder det att de kan koncentrera sig på på sina biltillverkare i USA och i billigare länder vilket i sin tur också leder till deras stora framgång.