Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Jaguar – varumärket

  Jaguar - varumärket

  Jaguar har många lyxiga sportbilar och företaget ägnar sig även väldigt mycket åt bilsporter av alla slag. År 2000 – 2004 deltog Jaguar i Formel 1 tillsammans med ett stall som heter Jaguar Racing. Jaguars signum är just djuret Jaguar , ett märke som finns på bilarna. Det är ett brittiskt bilmärke och har tillverkat många riktiga lyxbilar genom tiderna.

  Deras lyxbilar säljs över hela världen och är väldigt populära. Huvudsaken med en Jaguar, enligt tillverkaren, är att få en “speciell känsla” för alla sina sinnen, och att uppleva den lyx och komfort som det innebär att vara en lycklig ägare till en Jaguar. De menar att det är en ren passion att köra en sådan bil – med all rätt.

  Kunden har alltid rätt

  Kunderna skall alltid vara nöjda och tillverkaren strävar hela tiden efter att allt skall vara till kundens belåtenhet hela vägen. De hittar hela tiden på nya effektiva saker till sina bilar som kunden helt plötsligt kommer på att de måste ha. Bilen Jaguar kan “förföra” en kund rejält. Bilen finns i många modeller, bara för att nämna några: Jaguar F-type cabriolet och Jaguar XE. Detta är sedan-bilar. Jaguar-bilen har rullat runt på vägarna sedan 1945. Det var två herrar som hette William Lyons och William Walmsley som sålde sidovagnar till motorcyklar som med tiden började sälja själva bilen Jaguar. Nu går det enormt bra för företaget och det fortsätter stadigt uppåt. De har en trogen kundkrets världen över.

  “Grace, space, pace”

  Bilföretaget har en speciell paroll som lyder: “Grace, space, pace” och det innebär att de försöker genomföra det ogenomförbara hela tiden genom att bara bli bättre och bättre. Alla bilar som tillverkas ska vara så speciella som det bara går, det är deras motto. År 1953 började själva namnet Jaguar användas på de nya sportbilarna som kom ut det året. Sportbilen SS 100 var den mest populära av dem alla. Den gick upp i 160 kilometer i timmen. Under andra världskriget bytte företaget namn till Jaguar Cars. Modellen XK 120 utvecklades år 1946. Den hade gjorts med mycket inspiration av en annan bil, nämligen BMW 328. Den blev omedelbart en otrolig succé när den lanserades år 1948. På 50-talet var Jaguar en lyxbil av högsta rang och det gjorde tyvärr företaget lite känsligt, eftersom ekonomin blev sämre. Bilen Jaguar E-type skulle ha funnits med i tv-serien “Helgonet”, men i och med att tv-bolaget fick vänta så länge på denna Jaguar, och för att själva företaget var mycket nonchalant, valde de att byta leverantör och använde sig av bilen Volvo P1800 i stället. År 1975 var det dags för företaget Jaguar att lägga ner flera fabriker eftersom många människor drog sig ur, en efter en. Företaget började dock byggas upp igen på allvar år 1984 av John Egan.

  År 1989-1990 förändrades tillvaron för Jaguar ytterligare i och med att företaget såldes till bilföretaget Ford. Men försäljningen slutade inte där, utan Jaguar såldes ytterligare en gång år 2008 tillsammans med märket Land Rover, till Tata Motors som är ett Indiskt företag.