Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Kända veteranklubbar i Sverige

  I Sverige och även i resten av världen är intresset av att äga en veteranbil stort. Det är en speciell känsla att åka runt i en bil som har mer historia och karaktär än de nyproducerade alternativen. Men för att äga en veteranbil räcker det inte bara med intresse utan det krävs även att man ska inneha en hel del kunskap om de gamla åken. Om man behöver byta ut delar eller reparera bilen krävs det att man vet vart man kan få tag på dessa reservdelar och kanske även byta en del kunskap med andra veteranägare. Det är här det kan vara bra att gå med i någon av Sveriges alla veteranklubbar som inte bara kan ge råd om bilar, utan även arrangerar tävlingar, utställningar och olika mässor. Här har listats några veteranklubbar som är värda att kika lite närmare på. De har hängivna medlemmar som gärna delar med sig av sin kunskap.

  Hallands Fordonsveteraner

  Denna förening som har sin huvudbas i Lila Tjärby, Halland har funnits med sedan 1970 då föreningen grundades av den hängivna åkaren Sven-Åke Jönsson. Vid start hade föreningen enbart 10 medlemmar men har ut med åren växt till att bli en veteranklubb som har runt 550 stycken. Fördelen med denna veteranförening är att de har en väldigt bred inriktning och hit kan man vända sig oberoende på om man gillar veteranbilar eller veteranmotorcyklar för att nämna några exempel. En annan sak som gör denna förening väldigt eftertraktad är att de samverkar i en mängd olika event och arrangemang. De har till exempel organiserat det stora eventet Västkustrallyt varje år sedan 1980 och är ett uppskattat event som besöks av många veteranälskare från hela Sverige.

  BMW Club Schweden

  Denna klubb är helt inriktad på personer som föredrar bilar av märket BMW. Klubben har existerat sedan 2 Februari 1985 och har idag över 3.000 medlemmar över hela Sverige. Det finns åtta stycken olika dotterföreningar i klubben som till exempel BMW West, BMW Nord och BMW Motorsport. Men den del av denna klubb som är helt inriktad på veteranbilar kallas BMW Oldtimer.  BMW Oldtimer är en väl organiserad veteranklubb som man kan bli medlem av om man har en BMW-modell som är mer än 20 år även fast de dock fokuserar mest på äldre veteranbilar. Hit kan man vända sig om man har frågor gällande sin bil, skötsel råd och de anordnar även möten och event för sina medlemmar. Man ansöker enkelt om att bli medlem via deras hemsida.Veteranfordonsklubben i Tjust är en veteranklubb som grundades redan 1971 är en verksam förening inom områdena kring Norra Kalmar Län samt Sydöstra Östergötland. Hit kan man vända sig och bli medlem om man har ett intresse för äldre bilar, mopeder och motorcyklar för att nämna några exempel. Veteranfordonsklubben i Tjust är ansluten till den rikstäckande organisationen Motorhistoriska Riksförbundet och har idag runt 110 aktiva medlemmar.  Denna grupp anordnar själva en del sociala event samtidigt som medlemmarna deltar i andra veteranevent runt om i landet. För att ansöka om att bli medlem kan man kontakta dem på mejl via deras hemsida.