Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Rolls Royce

  Rolls Royce

  Alla känner vi till det omtalade bilmärket Rolls Royce och sneglar lite avundsjukt på människor som åker omkring i dessa dyrgripar. Men det är inte så konstigt att varumärket än idag är uppskattat och så kända för sin lyxbilstillverkning.  De har en lång historia i bagaget som helt klart ger dem en del fördelar och kunskap när det gäller bilar och efterfrågan. Alla känner vi till det omtalade bilmärket Rolls Royce och sneglar lite avundsjukt på människor som åker omkring i dessa dyrgripar. Men det är inte så konstigt att varumärket än idag är uppskattat och så kända för sin lyxbilstillverkning.  De har en lång historia i bagaget som helt klart ger dem en del fördelar och kunskap när det gäller bilar och efterfrågan.

  Företagets historia

  Företagets historia sträcker sig tillbaka till 15 mars år 1906 då företaget grundades i England av Charles Stewart Rolls och Fredrick Henry Royce. Deras båda efternamn är vad som ligger grund för varumärket Rolls-Royce Limited. Idag tillhör och ägs varumärket av BMW. Ännu en jätte inom bilindustrin som har säkerställt att samtliga personbilar med Rolls-Royce loggan håller den höga klass som de förtjänar. När företaget grundades var tillverkningen helt inriktad på att enbart leverera personbilar.

  Men senare utökade deras sortiment och från 1914 tillverkade de även flygplansmotorer och senare även olika former av motorer som diesel och marinmotorer samt även propellrar. När företaget Bentley gick i konkurs var inte Rolls-Royce sena med att köpa upp detta märke som än idag är en stor del av deras tillverkning tillsammans med deras övriga sortiment. När fabriken förflyttades till Crewe tillverkades Rolls-Royce och Bentley sida vid sida fram till år 2002.

  Tillverkning och försäljning

  Trots att Rolls Royce förblev ett uppskattat och omtalat företag gick de i konkurs år 1971 efter att ha gjort en del fel beslut vad gäller budget och projektsatsning. Det var under en kort tid ägd av staten innan det till slut köptes upp av Vickers år 1980. Detta gav bilarna en ny försäljningsökning och de lyxiga vrålåken var åter under utveckling.

  Senare bestämde sig dock Vickers att sälja Rolls Royce till det enorma och etablerade företaget BMW år 1998 och de äger än idag rättigheterna till detta varumärke. Försäljningen berodde framförallt på konkurrens från andra lyxbilstillverkare. Efter en kortare tids samarbeta med BMW för att utveckla en mer modern design på Rolls Royce beslutade de att BMW helt enkelt var ett företag som skulle hålla varumärket mer levande. Rolls Royce varumärket är ständigt under utveckling för att följa med i trender och uppgraderingar av ny teknologi.