Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Ryska bilar

  Ryska bilar

  Ryska bilar är en symbol av oförstörbar motorisering. Genom åren har de blivit moderniserade på många olika sätt, men är mest kända av att de kan enkelt repareras. De blev konstruerade på så sätt att de flesta elementen kan utbytas med bara en skruvmejsel och en skiftnyckel. Det var så eftersom många av dem var producerade för ryska armén. De krävde att deras fordon ska vara väldigt användbara och billiga som det är möjligt. Efter dessa tider och människor som har lyckats köra dessa bilar, har de blivit ett kännetecken av rysk kultur och hela Östeuropa dit de exporterades.

  Klassiska ryska bilar

  Den första allra kända ryska bil eller rättare sagt producent heter Kamaz. Det är lastbilproducent som har varit så framgångsrik att den fortfarande producerar lastbilar sedan 1976 år. Nuförtiden blir företaget mer och mer känd på globala marknaden och uppskattas av ägare runt hela världen. Nya lastbilar som Kamaz producerar är av högsta kvalitet. Detta faktum bekräftas av att Kamaz klarade vinna Dakarrallyt 15 gånger sedan 1996. I 2008 Daimler AG (Mercedes med andra ord) köpte en hel del Kamaz aktier och blev en delägare av företaget.

  Andra företag som inte är mindre känd än Kamaz är Lada. Det har varit en av de viktigaste företag för ryska marknaden. Det är inte möjligt att ens jämföra Lada med sådana giganter som Gazprom eller Yukos, men Lada handlar inte bara om pengar. Lada har blivit ett kännetecken för rysk kultur och Östeuropa. Som det var nämnt tidigare, ryska bilar är oförstörbara. Gamla modeller av Lada fortfarande kör på vägar i fattigare länder såsom Uzbekistan och Kazakstan. Det är dock viktigt att dessa ryska bilföretag fortfarande fungerar och producerar många tusentals bilar varje år. När det gäller Lada, har de själv utvecklat flera modeller som passar till olika förväntningar som deras kunder kan ha. Man kan köpa både större familjebil och mindre. Lada klarade även exportera sina bilar till Sverige. Detta företag har marknadsfört under olika namn. Bland annat var det Avtovaz, VAZ. I Sverige av det Sovjet bolaget Matreco. Sedan efter Sovjetunionen fall, bildades nytt företag har fått namn Lada Sweden AB.

  Klassiska ryska bilar
  Klassiska ryska bilar

  Rysk design

  Ryssland biltillverkare brukar producera väldigt enkla bilar, som kan snabbt och billigt repareras. De designar sina bilar på så sätt att behålla den mycket praktiskt och möjligtvis kostnadsfritt. Det är inte varumärken som man hittar många konstiga gadgets i då de helt enkelt inte behövs där. Lada, Kamaz, Volga och många andra biltillverkare visste precis vad som förväntas av dem och kunde leverera produkt som kunderna ville ha. Det har varit bilar av hög kvalitet, som kan köra i alla möjliga vägförhållanden utan att vara rädd att de ska gå sönder. Det är därför de är så annorlunda nuförtiden när producenter levererar snygga bilar fullpackade med elektronik och kula gadgets eller funktioner. Skillnaden är att om man sätter sig i en rysk bil, kan man köra världen runt och lita på den. Bilen ska inte gå sönder och själv om den gör det, då kan man reparera den med en skruvmejsel.