Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Streetrace

  Streetrace

  Att tävla i Streetracing eller olagliga biltävlingar, som de också kallas i folkmun och av polismyndigheter, är framförallt vanligt i undergroundkulturen men har också blivit allt mer vanligt för ungdomar att utföra på nätterna eller genom bestämda träffar i särskilda områden. Även fast streetracing idag mest anses som en mindre brottslighet så har det utförts i mer eller mindre utsträckning sedan 1930-talet. För det mesta kör man streetrace på olovlig väg och för snabbt för att det ska falla inom de lagliga gränserna vilket gör att sporten har fått ryktet om att vara farligt och brottsligt. Självklart ska man alltid ta det säkra före det osäkra och då man ofta kör streetrace utan någon som helst säkerhet eller kontroll kan det om man har otur sluta väldigt illa.

  Vad är streetrace?

  Den ursprungliga och traditionella formen av streetrace är dock en helt annan historia. Man tävlar mot en eller flera andra bilar på en mindre vägsträcka som enligt den klassiska varianten ska vara runt 201 eller 402 meter lång. För att minimera riskerna har man därför infört ett lagligt alternativ som kallas för blackrace. Detta innebär att man kör på en avstängd gata under kontrollerade former och att man kör på tid istället för mot en annan förare för att göra det säkrare.

  Streetracing var väldigt populärt under framförallt 1980-talet och det anordnades mindre tävlingar i många av Sveriges städer. Den absolut mest kända och mest uppskattade var “Stockholm Open” som anordnas olagligt i Stockholmstrakten. Hit vallfärdade entusiastiska förare som gillade att åka fort. Man tävlade enligt traditionella regler och arrangemang där två bilar åkte bredvid varandra och tävlade om vem som kunde komma i mål snabbast.

  Polisens beslut om ny lag

  Men trots att streetracing har en lång historia och många entusiastiska fans så kan man inte förneka alla de olyckor och brott som inträffar vid utförandet av ett streetrace. Dels sätter man inte bara sig själv i fara utan andra i närheten, och det hjälper inte med ett bra säkerhetsbälte för att minska skador om en olycka faktiskt skulle råka inträffa. Framförallt eftersom de flesta streetrace utförs under nattetid då det tillkommer ännu flera risker eftersom det är svårare att bedöma avstånd och hastighet.

  För att göra det svårare för förare att utföra streetrace har regelverket skärpts kraftigt och idag döms streetraceförare enligt en ny lag som ger polisen rättigheter att via sociala medier se vilka som deltar i streetrace och beslagta bilar som de kan bevisa har används för denna typ av aktivitet. Men även om polisen jobbar för fullt för att förhindra att dessa streetrace inträffar är det man själv som förare som ska se till att man framför sitt fordon säkert på vägen för att inte utsätta sig själv eller andra för fara. Streetrace är inte att leka med och om man vill delta i denna form av race, satsa på någon av de lagliga alternativen som till exempel blackrace eller någon annan anordnad tävling som gör att man kan åka säkert och minimera risker för att olyckor inträffar.