Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Svenska bilar med hög prestanda

  Svenska bilar med hög prestanda

  Att Volvo och tidigare SAAB var svenska bilmärken känner dem flesta till men faktum är att världens snabbaste personbilar skapas av ett kanske mindre känt svenskt företag. Denna artikel kommer att handla om svensktillverkade bilar som är snabba och starka. SAAB är som dem flesta känner till historia idag men Volvo har tagit fram rätt nya modeller som är högpresterande.

  Från Volvo till Koenigsegg

  Volvo och SAAB har varit dem bilar man har förknippat med svensk bilindustri. Båda biltillverkarna har skapat fantastiska bilar genom åren dör säkerhet kanske har varit ett signum men båda biltillverkarna har också skapt snabba bilar och både SAAB och Volvo har haft sina stall i olika biltävlingar. Volvo har haft några riktigt populära modeller som har varit relativt starka för att tillverkas av just Volvo. En modell som numera är klassisk är Volvo 850 T5 från början på 1990-talet är en modell som var och är populär bland intresserade av snabba bilar. Modellen kom med en motor som producerade ca 225 hästkrafter och senare kom även en specialmodell där man kunde få n motor som tillverkade hela 285 hästkrafter. Även nya Volvomodeller har riktigt stark prestanda.

  En av Volvos senaste modeller, Volvo XC60 T8 Polestar Engineered är en riktig värsting. Denna modell har en motor som producerar hela 405 hästkrafter. SAAB har producerat några riktigt värsting modeller och under slutet på 1990-taet och på 2000-talet börjar man med benämningen AERO som just står för prestanda. En annan variant Viggen som kom under slutet på 1990-talet. Under motorn hade man en motor på 230 hästkrafter. Just SAAB Viggen var mycket populär bland bilsporter. Under 2000-talet producerar SAAB modellerna SAAB 9-3 Aero Turbo, en variant av SAAB 9-3 med en extra strak motor där toppmodellen hade en motor som tillverkade hela 310 hästkrafter.

  Från Volvo till Koenigsegg
  Från Volvo till Koenigsegg

  Ett annat svensk bilmärke som kanske inte är lika känt för den breda allmänheten men som tillverkar världens snabbaste lagliga personbilar är Koenigsegg.

  Företaget grundades på 1990-talet men blev växte och blev erkänt under 2000-talet.

  Företaget tillverkar rätt få bilar, ca 40 per år och många r redan förbeställda. Tanken är dock att tillverkaren ska expandera och satar främst i utlandet som USA.

  Koenigsegg har tillverkat ca 20 olika modeller och flera av modellerna är dem absolut snabbaste i världen.

  En modell som blev väldigt populär är Koenigsegg CCR som producerades första gången 2004. 2005 slår man världsrekordet som världens snabbaste serietillverkade personbil och man uppnådde hastigheten 388 km/h vilket var rekord. Detta blev snabbt uppmärksammat och Koenigsegg blev snabbt en favorit inom bilvärlden. Motorn hade otroliga 806 hästkrafter och 0 till 100 meter gjordes på 3,2 sekunder.

  Efter denna modell kom flera lyckade, ett exempel är Koenigsegg Agera som har otroliga 940 hästkrafter. Modellen började att tillverkas 2010 och är mycket populär i USA. Koenigsegg växter för varje år och är idag en etablerad spelare inom snabba bilar. Volvo har också riktigt högpresterande bilar under produktion och snabbare kommer det att bli. Oh förmodligen grönare också då fler och fler sportbilar tillverkas allt oftare mer klimatsmart.