Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Svenska bilmärket – Volvo

  Svenska bilmärket - Volvo

  Volvo grundades 1928 när den första Volvo-serien, Volvo ÖV4, började att produceras vid Hisingen i Göteborg. Det året producerades 280 bilar från det lilla bilföretaget i södra Sverige. Volvo har sedan dess utvecklats och etablerat sig som en av världens ledande företag inom bilindustrin. Tunga lastbilar, bussar och även konstruktion av sin egen utrustning blev kärnan i Volvos produktionslinje. Volvo betyder ”jag rullar” på latin och har blivit erkänt som en väl passande slogan för ett bilföretag.

  Den första serien

  Den första internationella uppmärksamheten kom efter att Volvo släppte sin första serie a lastbilar ”Serie 1”, 1928. Redan 1930 hade företaget sålt 639 blar. Och exporten av lastbilar till olika länder runt om i Europa fortsatte även om personbilen först blev populär utanför Sverige efter Andra världskriget. Den första bussen, B1, släpptes 1934. Och vid början av 1940-talet började Volvo även att producera motorer för flygplan vilket gav de en större katalog av produkter.

  1944 började modellen PV44 – en personbil – att produceras. Även om det skulle ta över 3 år innan dess den var färdigställd. I början sålde Volvo endast bilar lokalt och i Europa. Den första bilen exporterades till USA 1955 efter en importör i California hört talas om det svenska bilmärket. Sedan fortsatte försäljningen i Texas. Det här blev grunden för försäljningen av Volvo-bilar i USA och det följande året började Volvo att importera bilar på månadsvis basis till USA. Sedan dess har USA blivit en av Volvos viktigaste marknader.

  Säljer delar till Ford

  Under 1980-talet var Volvos bästsäljande bil den holländskt producerade Volvo 340 som började tillverkas efter att Volvo köpt det holländska företaget DAF. Volvo sålde senare sitt dotterbolag som producerade personbilar till Ford Motors 1999 för 6 miljarder dollar var det placerades i företagets portfolio av andra lyxmärken som Jaguar, Aston Martin och Land Rover. Kort därefter började Volvos bilar S80 och XC60 börja att produceras som var ett resultat av Fords strävan efter att än en gång återuppliva bilföretaget.

  Geely

  Efter finanskrisen 2008 försökte Ford sälja Volvo personbilar. Svenska myndigheter oroade sig även över att Ford skulle gå i konkurs efter massiva nedläggningar och personalavskedningar under de kommande åren. 2010 hittade Ford en köpare – Zhejiang Geely Holding Group – moderbolaget för den kinesiska motortillverkaren Geely. Genom åren och trots olika ägare har Volvo blivit välkända för att vara stabila och pålitliga bilar med sin vision om att skapa bilar med den högsta säkerheten. Volvo bland annat den första barnsäkrastolen redan 1964. Och under de följande årtionden utvecklade de sidoskydd, airbags och mycket mer som standardutrustning i alla sina bilar. Det finns få bilmärken vi svenskar tänker på lika mycket som Volvo. Förtag som Volvo, IKEA och Ericsson satte lilla Sverige på kartan i en stor värld. Och som ett exportdrivet land har vi mycket att tacka för de små företaget som kom att utmana i en global marknad.