Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Toyota – världens största biltillverkare

  Toyota – världens största biltillverkare

  Toyota är ett japanskt bilmärke vars bilproduktion är världens största. Huvudsätet ligger i staden Toyota och grundades av familjen Toyoda. Fordonen har tillverkats sedan 1937 av Toyota Motor Corporation, dock byggdes ett antal personbilar redan vid 1935 av företaget Toyota Automatic Loom Works Ltd. Förutom att företaget är världens största biltillverkare är de även världsledande inom hybridbilstillverkning. Efter att Toyota Prius lanserades 1997, har företaget producerat 8 miljoner hybrider. Idag finns 30 modeller inom hybridbilar. Förutom företagets populära hybridmodeller har företaget andra vinstgivande bilar. Bilmodellen Corolla lanserades 1966 och har på grund av sin driftsäkerhet blivit en av världens mest sålda bilar. Toyota har även en lyxbilsserie inom en annan division vid namn Lexus och i Sverige finns det 6 modeller inom märket och alla är hybrider.

  Allt för kunden

  Enligt företagets globala vision kommer Toyota leda vägen till en framtid av rörlighet, att berika liv runt omkring i världen med det mest trygga och ansvarsfulla sätt att förflytta människor. Genom deras engagemang till bra kvalité, konstant förnyelse och respekt för planeten, siktar de på att fortsätta möta kundernas förväntningar. Företaget hävdar att deras första prioritet är säkerheten – för dess anställda och kunder. Inget annat är viktigare. Toyota menar att det är på grund av deras värderingar som företaget har klarat av både motgångar och framgångar. Värderingarna är: att ta reda på fakta innan beslut fattas och genom att hitta lösningar till problem måste frågan ”Varför?” ställas ett flertal gånger. De påstår också att ingen process är fulländad vilket betyder att det alltid krävs utveckling. För att uppnå det långsiktiga målet krävs samarbete för att klara av utmaningar längs vägen. Och till sist, att respektera individer inom företaget, men också andra biltillverkare och även planeten.

  Historian bakom Toyota

  Sakichi Toyoda växte upp på 1800-talet i fattig by i Japan och var utbildad snickare. Dock ville han göra något mer än bara snickra, så han startade en fabrik som till slut blev mycket stor och vinstgivande. Fabriken var en vävstolsfabrik som många säger revolutionerade landets textilindustri. Utvecklingen av vävstolarna gick framåt: Sakichi uppfann automatiska och ångdrivna vävstolar som var seriekopplade, och förbättrade även processen genom att tillverka en anordning så när tråden gick av, stannade vävstolen. År 1929 köptes patentet för Sakichis stolar upp av de engelska Platt Brothers (som också var vävstolstillverkare), och vinsten la grunden för hans nya projekt – Toyota Motor Company. Toyota Motor Company grundades år 1937 av sonen till Sakichi. Han hette Kiichiro och var precis som sin far, uppfinningsrik. Han uppfann The Toyota Production System som rationaliserade biltillverkningen i andra länder som exempelvis USA. I detta läget var Toyota Japans största biltillverkare. Vd:n för Toyota år 1983, Eiji Toyoda, bestämde sig för att lansera ett lyxbilsmärke, Lexus, som också blev ett lönsamt bilmärke. Idag finns Lexus i 60 olika länder. 1963 kom Toyotan till Europa, och åtta år senare startade en egen europeisk Toyota-tillverkare I Portugal. Storbritannien började med sin produktion vid 1992, Frankrike 2001 och Turkiet 2002. Via Danmark kom bilmärket till Sverige. Tidigare var Ford och General Motors världens största biltillverkare men mellan 2005 och 2006 slog Toyota dem. Sedan dess har Toyota varit den största.

  Historian bakom Toyota