Klassiek rijden

  Se alla nyheter

  Världens snabbaste sportbilar

  Världens snabbaste sportbilar

  Vilken bil går från 0 till 100 km/h snabbast? Vilken bil är den med flest hästkrafter? Hur fort går världens snabbaste bil? Detta är några frågor som blir besvarade i följande text.

  5 av världens snabbaste sportbilar

  Världens snabbaste bil 2017 är Koenigsegg Agera RS, denna bil nådde hastigheten 447 km/h. Med 1 360 hästkrafter under huven tog denna bil hastighetsrekordet från den tidigare rekordhållaren Bugatti Veyron Super sport. 0 – 100 körde den på 2.9 sekunder. Från 0 upp till 400 km/h tillbaka till stillastående igen gick på 36.44 s. Med denna tid vet man ju vilken bil som skulle vinna i ett streetrace. Nummer två som världens snabbaste är då Bugatti Veyron Supersport, som satte rekordet 2010 men som efter 7 år på toppen blev nerputtad till en andraplats. Bugattis hastighet mättes upp till 431,072 km/h vilket inte heller är särskilt långsamt.

  Dess hastighet från 0 till 100 mättes till 2.5 sekunder.   Den tredje som kommer in på listan är Ariel Atom 500 V8. Den är den snabbaste på en lista som Teknikens Värld har gjort när det gäller hastighet från 0–100. Den kör från 0 till 100 på 2.3 sekunder. Men den inte riktigt lika snabb maxhastighet som de ovanstående då den går 275 km/h. En annan snabb bil från listan är Nissan GT-R med en maxhastighet på 315 km/h och från 0 till 100 går den på 2.7 sekunder. Med toppfarten på 294 km/h, med hastigheten från 0 upp till 100 på 2.9 sekunder så kör Lamborghini Aventador LP 700–4 in och vill visa upp sig. Den är lite långsammare än de övriga nämnda bilarna men den är ändå värd att nämnas. Med sina treor så får även McLaren 650 S en plats här. Maxhastigheten ligger på 333 km/h och den kör från 0 till 100 km/h på 3 sekunder. Denna bil får avsluta denna lilla lista och även hamna längst ner som den långsammaste.

  Är snabbast även starkast?

  Koenigsegg Agera RS har 1 360 hästkrafter under huven, men finns det någon bil som har fler? Eller är snabbast även starkast? Det är faktiskt så att det finns de bilar som har fler hästkrafter. Den hittills starkaste bilen med flest hästkrafter är Trion Nemesis. Den har inte mindre än 2000 hästkrafter. Den har en maxhastighet på 270 km/h. Så bara för att en bil har ett starkt paket under huven så betyder det inte att bilen är snabbast i världen. Man kan även se det som tvärtom, snabbast betyder inte starkast. Det finns många bilar som är både snabba och starka i den kombination som det går.

  Vill man vara en av de som får testa på att köra en snabb bil men kanske inte riktigt har pengarna att köpa en? Kör en via Joycard, det finns olika att välja mellan.  Det finns väldigt många bilar i världen, stora, små, snabba, långsamma, starka, svaga. Det hela beror egentligen på vad man söker. Men dessa riktigt snabba bilarna är det knappast något man har om man ska åka till köpcentrumet eller ut på landet. Det handlar antingen om att man är en racerförare eller att man har en väldigt dyr hobby. Oavsett så är det rätt spännande att se hur tekniken utvecklas och vad vi kan uppfinna och utveckla.